Kupler med tre klimazoner

Kuplerne er styret af et stort klimaanlæg med et separat system til hver af kuplerne. Hver kuppel er desuden opdelt i tre klimazoner; top, midt og bund. Der er opsat målebokse i hver af disse zoner og klimacomputeren modtager oplysninger om den aktuelle temperatur og luftfugtighed hver 5. minut fra disse bokse. Klimacomputeren får desuden information om solintensitet, vindstyrke, vindretning, temperatur og luftfugtighed fra en klimastation placeret uden for kuplerne. Ved at sammenholde med de ønsker til klimaet vi har indtastet i computeren, styrer computeren, om der skal tændes eller slukkes for varmen, om der skal åbnes eller lukkes for vinduerne, om der skal tændes eller slukkes for lyset i kuplerne og om der skal tændes eller slukkes for befugtigningssystemet.

Udluftning om sommeren

I sommerhalvåret er solen den eneste varmekilde i Randers Regnskov og temperaturen kan let overstige 25 C°. Når temperaturen bliver for høj sørger det automatiske klimasystem for at åbne vinduerne i kuplerne. Et fintmasket net foran vinduerne sørger for, at dyrene ikke slipper ud, når der luftes ud.

Opvarmning om vinteren

Om vinteren er det nødvendigt at opvarme kuplerne. Varmerørene ligger som store ringe i tre niveauer i hver kuppel. Det laveste niveau er på overgangen mellem betonmuren og selve kuplen og de to andre niveauer er i selve kuppelkonstruktionen. Varmerørene fungerer som almindelige radiatorer, hvor der løber varmt vand igennem. Klimacomputeren regulerer varmetilførslen til rørene.

Kunstbelysning om vinteren

I vinterperioden er det ikke blot nødvendigt at opvarme kuplerne. Der skal også være kunstbelysning for at planterne kan overleve den mørke vinter. Til det formål er der alene i Sydamerikakuplen opsat 100 lamper, der kan lyse med 780 watt hver. Det svarer til næsten 40 watt pr. m2 i kuplen. Det er cirka fire gange så mange watt pr. m2 som i et godt oplyst kontorlokale.

Vand og regnvand

Om natten regner det i alle tre kupler. Vandet som falder ned over planterne i kuplerne er opsamlet regnvand fra kuplernes tag. Det store kunstige brætrodstræ i Asienkuplen er en stor regnvandsbeholder ligesom der ligger en stor regnvandsbeholder under Mayatemplet i Sydamerikakuplen.

Modtag vores nyhedsbrev

Vi udsender et nyhedsbrev ca. én gang om måneden, så hvis du vil holdes opdateret, udfyld felterne. Det er helt gratis :)