Terrapinskildpadde

Chrysemys sp.

Terrapinskildpadden findes både i syd- og nordamerika og er en meget talrig art. Det er en sumpskildpadde, hvilket vil sige at den både lever i vand og på land. I Randers Regnskov lever terrapinskildpadden i Sydamerikakuplen. Den er faktisk fritlevende men ses oftest i den oversvømmede skov. Her deler den vand med tudsehovedskildpadderne, scalare og neonfisk.

Biologi

Sumpskildpadder har både træk, der minder om landskildpadder og træk, der minder om vandlevende skildpadder. Deres fødder er flade og har svømmehud, så skildpadden kan komme hurtigt frem i vandet. Der er også kløer på fødderne, så skildpadden kan stå fast på jorden. Skjoldet er ofte mere strømlinet end hos landskildpadderne, men mere kuppelformet end hos de vandlevende. De er en mellemting og skal være tilpasset til begge leveformer.

Hos disse skildpadder er det temperaturen i reden der afgør ungernes køn. Moren begraver blot æggene i jorden et sted, hun finder passende. Derefter er udrugningen op til temperaturen i jorden. Lave temperaturer (under 27 grader) under udrugningen giver hanner, mens høje temperaturer (over 27 grader) giver hunner.

Når æggene er klar til at klække, er det ungernes opgave at komme ud af skallen. De har en lille tand på næsen - en ægtand - som de bruger til at lave hul. Når de kommer ud, skal de klare sig selv. Heldigvis har de en lille madpakke som består af resten af æggeblommen. Den sidder på maven, et sted hvor skjoldet endnu ikke er vokset sammen.

Relation til mennesker

Terrapinskildpadderne er meget populære kæledyr. De kan blive op til 40 år gamle, så når man anskaffer sig en skildpadde, skal man være klar over, at man binder sig langt tid ud i fremtiden. Desværre sker det ofte, at skildpadde-ejere mister interessen for skildpadden.

En populær måde at skaffe sig af med den på, er at sætte dem fri i dansk natur. Skildpadden kan godt overleve, men dør så snart, der kommer frost. Desuden er det faunaforurening at udsætte arter steder, hvor de ikke hører til.

Modtag vores nyhedsbrev

Vi udsender et nyhedsbrev ca. én gang om måneden, så hvis du vil holdes opdateret, udfyld felterne. Det er helt gratis :)