Sugemalle

Hypostomus sp.

Sugemallen lever hovedsageligt af alger, der gror på alle slags overflader men spiser også meget andet som døde fisk, små snegle og krebsdyr. Den har munden på undersiden af hovedet, så den nemt kan suge sig fast på overflader og spise alger. I Randers Regnskov lever sugemallerne i forskellige søer i Sydamerikakuplen. Her udfører de et stort stykke arbejde, som dyrepasserne er meget taknemmelige for. De hjælper nemlig med at holde indersiden af ruderne rene for alger. Dog må dyrepasserne gå ruderne efter jævnligt, for at de bliver helt rene.

Biologi

Sugemallen findes i mange farvevarianter men er oftest brun med mørke aftegninger. Den er godt kamoufleret på bunden af søer og floder og sidder ofte på træstammer eller gemmer sig under visne blade.

En del sugemaller har yngelpleje. Hannen finder en hul træstamme eller graver en hule og lokker hunnen derind. Hunnen lægger de kraftigt orange æg, men ellers klarer hannen resten. Han passer både æg, larver og de helt små unger, indtil de skifter farve fra orange til gråbrun. Herefter er de bedre kamoufleret og kan klare sig selv.

Relation til mennesker

Mange maller er velegnet som spisefisk, men sugemallen er en undtagelse. I stedet er den en populær akvariefisk på grund af dens rengøringsegenskaber. Mange får dog en overraskelse, når de finder ud af, at en sugemalle bliver op til 60 cm lang.

Modtag vores nyhedsbrev

Vi udsender et nyhedsbrev ca. én gang om måneden, så hvis du vil holdes opdateret, udfyld felterne. Det er helt gratis :)