Rødbuget lemur

Rødbuget lemur (Eulemur rubriventer)

Den rødbugede lemur er på størrelse med en huskat og vejer mellem 3-5 kg. Den har en meget lang busket hale. Pelsen er rødbrun og det er nemt at se forskel på hanner og hunner. Hunnen er hvid på mave og hals, mens hannen er primært brun og har en dramatisk hvid aftegning rundt om øjnene. I Randers Regnskovs Afrikakuppel lever der en lille familiegruppe. De er ret dovne, så man kan ofte se dem sidde i en klump og sove. Men når maden bliver serveret, plejer de som regel at komme ned og kigge, om der er nogle lækre søde frugter i skålen, mens de "grynter" på livet løs.

Den rødbugede lemur kendes på sin nøddebrune farve. På billedet ses en hun med det karakteristiske lyse brystparti.

Kategori:

Pattedyr

Udbredelse:

Afrika

Placering:

Ikke i udstilling i øjeblikket

Biologi:

Lemurerne lever på øen Madagaskar ud for Afrikas Østkyst. Lemurer er halvaber - det vil sige primitive primater. De har tidligere levet flere steder i verden men er blevet udkonkurreret af de rigtige aber, da de rigtige aber viste sig at være bedre til at tilpasse sig.

Den rødbugede lemur lever af at spise blomster og frugter men går heller ikke af vejen for at spise hvirvelløse dyr såsom tusindben. Da tusindben er giftige, må lemuren savle på det, inden den spiser det. Lemurens spyt indeholder nemlig et stof, der neutraliserer tusindbenets gift.

Giften er dog ikke uden værdi for lemuren. Den har med tiden opdaget, at tusindbenets gift er et særdeles effektivt middel mod de stikkende og yderst irriterende myg, flåter og andre blodsugende kræ, der findes i den rigtige regnskov. Lemuren ruller tusindbenet i hænderne, så det bliver skræmt og derfor frigiver sit forsvar, den kraftigt lugtende gift. Og så er det bare at smøre denne gift ud på pelsen, så holder myg og flåter sig på lang afstand. Naturens svar på myggespray!

Den rødbugede lemur er én af de få lemurer, der danner monogame par. Individerne lever ofte sammen i en gruppe bestående af forældreparret og dets unger. Når gruppen bevæger sig rundt på jorden løfter de deres buskede haler op i luften. På den måde er det nemt for lemurerne at se hinanden og følge efter hinanden. I gruppen hersker et matriarki, hvor det er den førende hun, der bestemmer. Det er hende, der leder flokken, og det er hende, der spiser først og bedst. Hun vælger desuden selv sin mage.

Den rødbugede lemur får typisk en unge ad gangen, og både hunnen og hannen deltager i pasningen. I de første to uger af ungens liv er det moderens job at passe og pleje den. Fra 2-5 ugers alderen passes ungen af begge forældre, hvorefter den afvises af moderen, så det udelukkende er faderen, der passer den, indtil den fravænnes efter ca. 14 uger.

 

Relation til mennesker:

Der findes omkring 60 arter af lemurer, som alle lever på Madagaskar. Det betyder, at Madagaskar er det land i verden, der har det næst højeste antal primatarter. På førstepladsen ligger Brasilien med mere end 75 arter af primater.

Desværre er alle arter af lemurer udryddelsestruede. Deres levesteder forsvinder i takt med, at der kommer flere og flere mennesker til. Man er dog begyndt at få øjnene op for problemet. Det bliver mere og mere populært med økoturisme, hvilket betyder, at man er nødt til at bevare natur og dyreliv. Ingen lemurer - ingen turister.

 

Oprettet:

21-06-2005 10:52

Opdateret:

23-01-2012 15:58