Hvad er en tropisk regnskov?

Hvad er en tropisk regnskov?

En tropisk regnskov er meget forskellig fra en dansk skov. Det er varmt hele året, og det regner over dobbelt så meget som i Danmark. Helt præcist regner det mindst 2 meter på et år, og nogle steder kan det regne helt op til 11 meter om året. I Danmark regner det kun ca. 70 cm. Der er ingen årstider i regnskoven. Der er ca. 25 grader hele året rundt, så dyrene og planterne behøver ikke at bekymre sig om vinter og frostvejr. Det er svært at forestille sig, at det aldrig bliver koldt, når man bor i Danmark.

Livet i trækronerne

Halvdelen af Jordens dyrearter lever i de tropiske regnskove, og mange af dem lever i trætoppene. Der bor endda frøer oppe i træerne. Der er også millioner af insekter, der lever i træerne. Faktisk ved man slet ikke, hvor mange der er i alt, men man har engang fundet 33 forskellige arter af myrer på det samme træ. Blandt andet derfor er det vigtigt at passe på regnskovens træer. De er jo også hjem for mange forskellige aber, firben, fugle, slanger og mange andre dyrearter.

Svøbeskorpion i færd med at fortære en natsværmer.

Livet på skovbunden

Men det er ikke kun over jorden, der sker noget i regnskoven. Nede i jorden har masser af smådyr, svampe og bakterier travlt med at nedbryde døde dyr og planter. De deler de døde ting op i mindre og mindre stykker, og til sidst er bladet blevet til muld. Fordi der er så varmt og fugtigt i regnskoven, arbejder bakterier og svampe ekstra hurtigt. Et blad kan være helt nedbrudt efter kun fem uger. Det betyder, at den næring, der var i bladet, igen kommer ud i jorden, så planterne kan genbruge det.

Planterne er hurtige til at optage næringen, så der er ikke ret meget næring i regnskovsjord. Derfor er det ikke nogen god idé at fælde regnskoven for at lave landbrug eller plantager. Det er jorden alt for dårlig til.