Bionik: Naturen som idékatalog

Bionik: Naturen som idékatalog

Naturen rummer, med sin mange millioner års udviklingshistorie, et uanet potentiale til udvikling af nye design og teknologier. Ved at studere naturens løsninger på en lang række udfordringer, åbner der sig nye muligheder for at forbedre vores hverdag og miljø. Tag med på opdagelse, når vi dykker ned i naturens uendelig idékatalog og finder inspiration til både mode og maskiner.

Fra fisk til økobil

En kuffert er næppe det første, der træder frem på nethinden, når der tales om aerodynamik. Ikke desto mindre har kuffertfisken (billedet til højre) givet Mercedes inspiration til at udvikle konceptbilen Bionic. Kuffertfisken har en form, der er meget strømlinet og samtidig let at overføre til bilindustrien. Ved at hente inspiration i kuffertfisken har Mercedes formået at lave en bil, der er 1.5 gange så aerodynamisk som en almindelig personbil.

Inspirationen til helikopteren menes at være hentet i guldsmedens specielle vinger.

Vædder-inspireret kofanger

I kampen om hunnernes gunst kan vædderen brage ind i en modstander uden at tage skade. Spændte muskler, bruskskiver, leddele og et eftergiveligt kranie skaber tilsammen et stødabsorberende system fordelt henover rygsøjlen og hovedet – et system, der ifølge lektor Torben Lenau fra DTU kan overføres til en ny og væsentlig mere stødabsorberende type kofanger til bilen.

Fra guldsmed til helikopter

En guldsmed er en mesterlig flyver, som kan stå stille i luften, flyve baglæns og dreje i højt tempo. Ønsket om at få en flyvemaskine med samme egenskaber som guldsmeden førte til udviklingen af rotor helikopteren i 1931, hvor Igor Sikorsky fik patent på idéen. Selve rotoren har dog været kendt som legetøj i det fjerne østen i over 2000 år. Måske har børnene også kigget på guldsmede?

Flyv som en fugl

I al den tid, der har levet mennesker på jorden, har vi drømt om at kunne flyve. Det var dog først i slutningen af 1400 tallet, at idéen til flyvemaskinens forfader begyndte at spire. Med stor iver studerede Leonardo da Vinci fugle og deres forskellige måder at flyve på. Resultatet blev en samling tegninger af det, der senere skulle blive grundstenen for udviklingen af den moderne flyvemaskine.

Inspirationen til flyvemaskinen er ikke den eneste, der er hentet hos fugle og deres bevægelser. På land kan en and syne noget kluntet, men så snart den begiver sig ud i vand, bevæger den sig med en lethed, der også fik tankerne i gang hos Leonardo da Vinci. Ved at studere andens fødder, hvis tæer er næsten fuldstændig dækket af svømmehud, fik da Vinci idéen til at udvikle en slags svømmehandsker, der skulle blive forløberen til nutidens svømmefødder.

Ved at studere andens fødder udviklede Leonardo da Vinci forløberen til nutidens svømmefødder.

Hurtig som en haj

I hajers hud findes såkaldte ”hudtænder”, der sammen med deres strømlinede krop tillader dem at skyde en enorm fart igennem vandet. Hudtænderne mindsker turbulensen i vandet og reducerer dermed vandmodstanden. Ved at studere hajers hud har forskere udviklet professionelt svømmetøj til brug ved de Olympiske Lege, der kan hjælpe de professionelle svømmere med at forbedre deres præstation.

Myggestik med fordele

Ved at studere biens brod udviklede Dr. Francis Rynd i 1844 kanylen, som vi kender den i dag. Ingeniør Seiji Aoyagi arbejder nu på at udvikle en ny type kanyle, der er direkte inspireret af myggens snabel. Den nye kanyle er, ligesom myggens snabel, savtakket og har derfor en mindre kontaktoverflade og påfører dermed mindre smerte i forhold til traditionelle kanyler, der er glatte.

Behårede tæer

En gekko kan kravle på vægge, fordi den har ualmindeligt behårede tæer! På spidsen af hver tå sidder der 1 million små hår. Hvert hår har 1000 små toppe. På én enkelt tå er der altså 1.000.000.000 områder, der er i kontakt med underlaget, og netop derfor kan gekkoens kravle, som den kan. Ved at lave en dragt eller et par støvler ud fra gekkoens geniale system, kan det altså blive muligt at kravle op ad lodrette vægge.

Ligesom andre gekkoer kan tokaygekkoen klatre på vægge uden problemer, fordi deres tæer er beklædt med millionvis af små hår, der er i kontakt med underlaget.

Skadedyr eller nyttedyr?

Selvom omgivelsernes temperatur svinger mellem 3 °C og 42 °C i termitternes levesteder, er temperaturen i deres bo nær konstant. Termitter kan nemlig regulere indeklimaet uden brug af elektricitet, idet deres bo er konstrueret på en særlig måde. Ved at benytte en lignende teknik har arkitekten Mick Pearce skabt Eastgate bygningen i Zimbabwe, der bruger 90 % mindre energi på ventilering end konventionelle bygninger af samme størrelse.

Den, der ler sidst...

Burrer kan sætte sindet i kog hos de fleste, men ved at studere dem fik ingeniør Georges de Mestral idéen til velcro i 1948. De Mestral præsenterede sin idé til datidens førende klædefabrikanter men blev mødt med udbredt skepsis. Kun en enkelt indvilligede i at lave to bomuldsstrimler efter hans anvisninger. Da disse blev presset mod hinanden, holdt de overbevisende sammen – idéen virkede!

Mange arter af flagermus bruger en særlig ekkosans, der tillader dem at finde rundt i mørket.

"Se" verden som en flagermus

Flagermusen bruger en særlig ekkosans, der tillader den at orientere sig i komplet mørke. Den udsender et lydsignal, og når dette rammer et objekt, kastes det tilbage som et ekko. Flagermusens måde at sanse verden på har inspireret forskere til at udvikle en ny type hjælpemidler til blinde, der udsender lydbølger på samme måde, som flagermusen gør det.

Slip af med det beskidte vasketøj

Lotusblomstens blade har en overflade, der gør, at planten altid er ren og tør. Når en regndråbe rammer bladet, trænger den ikke ind men bliver på overfladen og ruller væk, alt imens dem samler skidt op fra bladet, som derved renses. Ved at undersøge lotusbladets struktur og overføre denne til stof, kan det altså blive muligt at skabe tøj, der aldrig bliver beskidt.